ενημέρωση 4:21, 22 October, 2018

Grana Padanο - για απαιτητικούς ουρανίσκους

Aπό τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας και τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου, το φημισμένο Grana Padano δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Αγαπημένο τυρί  ΠΟΠ των απανταχού γκουρμέ φαν, είναι ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, κάνοντας κάθε μπουκιά του το τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών.  

Tο who is who

Με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή που θρυμματίζεται εύκολα, όπως  άλλωστε προδίδει και το όνομά του (grana=κόκκος), παράγεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα, ωριμάζει αργά και έχει διάρκεια ζωής που φθάνει τα δύο χρόνια.  

Χάρη στις κορυφαίας ποιότητας πρώτες ύλες του, το Grano Padano θεωρείται από τα πιο υψηλής διατροφικής αξίας τυριά. Η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ περιέχει πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με το γάλα, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2 και Β12 και είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γεγονός που το κάνει εξαιρετικά εύπεπτο και ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.     

Η γεωγραφική του ταυτότητα

Κοκκώδες σκληρό τυρί με καταγωγή από την Κοιλάδα του Πάδου, προέρχεται από το τυροκομείο PLAC, έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Το εν λόγω τυροκομείο δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, με πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Με το γάλα να αποτελεί το δυνατό σημείο του Grana Padano PLAC, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών, αξιοποιεί περίπου 130 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, η οποία εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.      

Τα είδη του

Η χαρακτηριστική του ονομασία, η μοναδική γεύση και οι τεχνικές παρασκευής του που διατηρούνται παραδοσιακά εδώ και αιώνες, συμβολίζουν την πλούσια ιστορία από την οποία προέρχεται το Grana Padano. Η ιστορία και ο πολιτισμός πίσω από τη δημιουργία του είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η ιστορία διαμορφώνει το μέλλον. Έτσι, μετά τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης το Grana Padano διαχωρίζεται σε 3 τύπους παλαίωσης: Grana Padano (9-16 μηνών), Grana Padano Οltre 16 mesi (>16 μηνών) και Grana Padano Riserva (>20 μηνών).      

Διαθεσιμότητα

Το τυρί Grana Padano PLAC διατίθεται σε ποικίλες συσκευασίες έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο καταναλωτής ανάλογα με τις ανάγκες του: ολόκληρα κομμάτια των 500 γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100 γρ. ή του ενός κιλού και, τέλος, νιφάδες σε συσκευασίες των 500 γρ. και του ενός κιλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συσκευασίες είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, πρακτικές και ασφαλείς με διάρκεια ζωής 90 ημερών. 

   

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 17:30

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.