ενημέρωση 8:46, 21 January, 2018

Βιογραφίες - Ο άνθρωπος των τατουάζ του Αουσβιτς

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Λαλ Σοκόλοβ έζησε με ένα μυστικό: ήταν μάρτυρας του Ολοκαυτώματος. Μόλις στη δεκαετία του 1980 αποκαλύφθηκε ότι ο άνδρας που γεννήθηκε ως Λούντβιχ «Λαλ» Αϊζενμπεργκ, από εβραίους γονείς στη Σλοβακία το 1916 ήταν ο «άνθρωπος των τατουάζ του Άουσβιτς». Ηταν ο άνθρωπος που χάραζε τον τρομερό αριθμό στα χέρια των κρατουμένων, ανθρώπων δηλαδή που ήταν προορισμένοι να πεθάνουν στους θαλάμους αερίων.

«Επιβίωσε επί σχεδόν τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εζησε μέσα στον φόβο και την παράνοια» λέει στο BBC η Χήδερ Μόρις, συγγραφέας της βιογραφίας του που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ηταν τον Απρίλιο του 1942, σε ηλικία 26 ετών, όταν ο Λαλ μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς. Οι Γερμανοί είχαν μπει στην πόλη του κι εκείνος προσφέρθηκε ως «νέος και δυνατός» να οδηγηθεί στο στρατόπεδο αντί της οικογένειάς του. Σε αντίθεση με τα αδέλφια του, ήταν άνεργος και εργένης και δεν γνώριζε τη φρίκη των στρατοπέδων.

Ο ίδιος είχε τον αριθμό 32407. «Εχτισα τους κοιτώνες, αλλά σύντομα αρρώστησα από τύφο. Με φρόντισε ο Πεπάν, ο άνθρωπος που μου είχε κάνει το τατουάζ. Μου δίδαξε την τέχνη και πώς να κρατώ το κεφάλι μου χαμηλά και το στόμα μου κλειστό». Όταν ο Πεπάν εξαφανίστηκε, ο Λαλ πήρε τη θέση του. «Ανταμείφθηκε» με επιπλέον μερίδες τροφίμων, ένα μονόκλινο δωμάτιο και ελεύθερο χρόνο. Παρά τα προνόμια, «ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του συνεργάτη», θυμάται ο Μόρις. «Η απειλή να μην ξυπνήσει ήταν πάντα παρούσα. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πιο βάναυσης διαδικασίας εγγραφής με την οποία οι άνθρωποι έχασαν το όνομα και την ταυτότητά τους».

Στο στρατόπεδο ερωτεύτηκε την Γκίτα, την παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1945, και άλλαξε το επώνυμό του σε Σοκόλοβ για να προσαρμοστεί καλύτερα στην Τσεχοσλοβακία που ήταν ελεγχόμενη από τους Σοβιετικούς. Ανοιξε ένα κατάστημα υφασμάτων, έστελνε χρήματα για να υποστηρίξει την ίδρυση του Ισραήλ, αλλά ανακάλυψε τη δράση του το καθεστώς και τον συνέλαβε. Το ζεύγος κατάφερε τελικά να διαφύγει στη Βιέννη. Από εκεί πήγε στο Παρίσι για να φτάσει τελικά στο Σίδνεϊ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα ζευγάρι από τη Μελβούρνη τους έπεισε να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στον Καναδά.

Αλήθεια, μέσα σε όλη αυτή τη δυστυχία πόσες φορές του χαμογέλασε η τύχη;

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 13:25
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σιμόν ντε Μποβουάρ Νίκος Καββαδίας »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.