ενημέρωση 4:21, 10 August, 2020

Trademark η διαρρύθμιση των καταστημάτων της Apple και στην Ευρώπη

Εικόνα από το εσωτερικό του Apple store που εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2014 στην Μαδρίτη, στην κεντρική πλατεία Sol Εικόνα από το εσωτερικό του Apple store που εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2014 στην Μαδρίτη, στην κεντρική πλατεία Sol
H Apple αναμένεται να επιτύχει να κατοχυρώσει ως σήμα στην Ε.Ε. την διαρρύθμιση των καταστημάτων της, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στο οποίο απευθύνθηκε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Γερμανία. Η Apple κατέχει το trademark της διαρρύθμισης των Apple Stores στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010.

Το γραφείο πατεντών της Γερμανίας απευθύνθηκε στο Δικαστήριο καθώς η Apple ζητούσε να κατοχυρώσει ως σήμα την απεικόνιση ενός χώρου πωλήσεων με απλό σχέδιο χωρίς μνεία μεγέθους και αναλογιών, για υπηρεσίες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια απεικόνιση όντως να διακρίνει τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες μιας επιχείρησης από αυτά μιας άλλης, ιδιαίτερα όταν η διαρρύθμιση αποκλίνει σημαντικά από την διαρρύθμιση άλλων επιχειρήσεων στον ίδιο τομέα.

Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απεικόνιση της διαρρυθμίσεως ενός χώρου πωλήσεων με ένα απλό σχέδιο, χωρίς μνεία μεγέθους και αναλογιών, μπορεί να καταχωρισθεί ως σήμα για υπηρεσίες οι οποίες, παρόλο που σχετίζονται με προϊόντα, δεν αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διάθεσης των εν λόγω προϊόντων προς πώληση, υπό την προϋπόθεση ότι η απεικόνιση αυτή είναι ικανή να διακρίνει τις υπηρεσίες του αιτούντος την καταχώριση από εκείνες άλλων επιχειρήσεων και ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος απαραδέκτου της καταχωρίσεως. 

Η τελική απόφαση εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του 
Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή δεσμεύει, ομοίως, άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων ανακύπτει παρόμοιο ζήτημα.

Γνωρίζατε ότι: 

  • Το  2013 η γαλλική Αρχή για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού επισκέφτηκε τα καταστήματα της Apple στην χώρα και την Ingram Micro -έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς υπολογιστών στον κόσμο- στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές διάθεσης που ακολουθεί ο αμερικανικός κολοσσός. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα για διερεύνηση από την eBizcuss, τον μεγαλύτερο μεταπωλητή προϊόντων και υπηρεσιών της Apple στην Γαλλία μέχρι την πτώχευσή του τον Μάιο του 2012. Η eBizcuss υποστήριζε ότι η Apple ευνοεί τα δικά της καταστήματα έναντι των μεταπωλητών της.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 16 Αυγούστου 2014 12:29

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.