ενημέρωση 3:23, 9 December, 2022

Σε Ουκρανό δήμαρχο επιβλήθηκε πρόστιμο για χρήση ρωσικής γλώσσας

Ο αρχηγός της πόλης του Χάρκοβο κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου απευθυνόμενος στους συμπολίτες του σε μια «μη κρατική» γλώσσα.

Το Κίεβο χαστούκισε τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, με πρόστιμο επειδή χρησιμοποίησε αυτό που οι αρχές αποκαλούσαν «μη κρατικό». γλώσσα σε επίσημη τηλεοπτική διεύθυνση. Ο δήμαρχος Igor Terekhov είναι γνωστός για το ότι απευθύνεται στους συμπολίτες του στα ρωσικά.

Ο Terekhov θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 3.400 hryvnas (92 $) για παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Taras Kremin, επίτροπος της ουκρανικής κυβέρνησης για την προστασία της κρατικής γλώσσας.

Ο δήμαρχος είχε «χρησιμοποιήσει μη κρατική γλώσσα στις ομιλίες του προς τους κατοίκους της πόλης του Χάρκοβο» κατά τη διάρκεια ενός τηλεμαραθώνιου ειδήσεων, ανέφερε η δήλωση, αποκαλώντας αυτό ως «διοικητικό αδίκημα».Το γραφείο του επιτρόπου γλώσσας εξέδωσε επίσης διοικητική προειδοποίηση προς το γραφείο του δημάρχου, λέγοντάς του να χρησιμοποιεί μόνο την Ουκρανική στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του δημάρχου.

Ο Τερέχοφ έχει προθεσμία έως τις 4 Δεκεμβρίου για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του επιτρόπου, αναφέρεται στη δήλωση. Οι ουκρανικές αρχές δεν διευκρίνισαν ποια γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν γνωστός για το ότι απευθυνόταν τακτικά στους συμπολίτες του στα ρωσικά.

Σύμφωνα με το γραφείο του Επιτρόπου Γλωσσών, ο Terekhov και ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Kharkov έχουν ήδη βρεθεί ότι παραβιάζουν τον κρατικό νόμο περί γλωσσών. Δεν είναι σαφές εάν επιβλήθηκαν κυρώσεις και τότε.

Ο νόμος της ουκρανικής κρατικής γλώσσας υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο Πιότρ Ποροσένκο το 2019, πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας του. Η νομοθεσία απαιτεί από τους ουκρανούς δημόσιους λειτουργούς να χρησιμοποιούν μόνο την ουκρανική γλώσσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι Ουκρανοί υποχρεούνται επίσης να χρησιμοποιούν την ουκρανική γλώσσα στους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, της ιατρικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης, αν και επιτρέπονται ορισμένες εξαιρέσεις. Ένα άτομο που διαπιστωθεί ότι παραβιάζει αυτόν τον νόμο ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 8.500 hryvnas (230 $), το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί περαιτέρω για επαναλαμβανόμενη παράβαση.

Στα μέσα Ιουνίου, παραχωρήθηκε στον επίτροπο γλώσσας το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα σε όσους βρεθούν κατά παράβαση του νόμου. Τον Οκτώβριο, ένας επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αεροπορίας της Ουκρανίας καταδικάστηκε με πρόστιμο 3.400 hryvnas (92 $) επειδή διδάσκει μέσω μιας «μη κρατικής γλώσσας».

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 06:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.