ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Η βρετανική εμπλοκή σε ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί στις συνολικές σχέσεις

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ένα «ακραίο μέτρο», αλλά η Μόσχα θα μπορούσε να καταλήξει να κάνει το βήμα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ανάμειξη του Λονδίνου στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τα συντάγματα SAS και SRR του βρετανικού στρατού και οι μονάδες SBS του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πολύ κοντά στις πρώτες γραμμές» στην Ουκρανία. Το βρετανικό προσωπικό δεν εμπλέκεται άμεσα στις μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα, «αλλά η καθοδηγητική τους επιρροή στη δραστηριότητα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων είναι εμφανής στις επιχειρήσεις δολιοφθοράς που διεξήγαγε η Ουκρανία εναντίον ρωσικών σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, καυσίμων και άλλων υλικοτεχνικών κόμβων», ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο. .

Το RT απευθύνθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να σχολιάσει το άρθρο, ρωτώντας εάν η Μόσχα μπορούσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της WSJ και, εάν επιβεβαιωθεί, εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των σχέσεων με τη Βρετανία.

Σε απάντηση την Παρασκευή, το υπουργείο είπε ότι «γνωρίζει καλά τις συνεπείς προσπάθειες του Λονδίνου με στόχο την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».

Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει την προμήθεια εγχώριου και ξένου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλευτική υποστήριξη και «πιθανή συμμετοχή στον επιχειρησιακό-τακτικό σχεδιασμό από τον [ουκρανικό] στρατό. συμπεριλαμβανομένων δολιοφθορών, άλλων επιχειρήσεων, άμεσης παροχής κυβερνοασφάλειας, [και] ανάπτυξης μισθοφόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι Βρετανοί συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου στο έδαφος της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής πληροφοριών πληροφοριών», πρόσθεσε.

Το υπουργείο σημείωσε ότι είχε καλέσει τη Βρετανίδα πρέσβη στη Μόσχα Ντέμπορα Μπρόνερτ το περασμένο φθινόπωρο, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ουκρανικού ναυτικού σε ρωσικά σκάφη στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας το περασμένο φθινόπωρο. Ρώσοι διπλωμάτες εξέφρασαν «έντονη διαμαρτυρία» στον Μπρόνερτ για την «ενεργό συμμετοχή Βρετανών στρατιωτικών ειδικών στην εκπαίδευση και τον εφοδιασμό μονάδων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής επιχειρήσεων σαμποτάζ στη θάλασσα», ανέφερε.

Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε μια τέτοια συμπεριφορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε χρόνο και τόπο της επιλογής του, πρόσθεσε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι «όλη η ευθύνη για τις συνέπειες των καταστροφικών δραστηριοτήτων του Λονδίνου ανήκει εξ ολοκλήρου στους εγκέφαλους και τους δράστες αυτών των απερίσκεπτων πράξεων».

Αναφορικά με την πιθανή διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Λονδίνο, «πρόκειται προφανώς για ένα ακραίο μέτρο που δεν μπορεί να αποκλειστεί λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο όλων των παραγόντων», προειδοποίησε το υπουργείο.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 27 Μαΐου 2023 04:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.