ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Οι παρατηρήσεις των ΗΠΑ για το New START δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι «η υποτιθέμενη αναστολή της Συνθήκης Νέας START από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι νομικά άκυρη».

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 2 Ιουνίου. /TASS/. Οι παρατηρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συνθήκη New START δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς λόγους πίσω από την τρέχουσα κρίση γύρω από τη συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Έχουμε σημειώσει τα ενημερωτικά δελτία για το New START που δημοσιεύθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την 1η Ιουνίου, τα οποία επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης από τη Ρωσία", ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram. «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά αίτια της κρίσης γύρω από τη συμφωνία».

"Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα σε δημόσια φόρουμ και μέσω διπλωματικών οδών τους λόγους για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη. Έχουμε παράσχει εξαντλητική νομική αιτιολόγηση για την απόφασή μας, η οποία είναι πλήρως συνεπής με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Η διοίκηση Η πεισματική άρνηση αναγνώρισης της υπεροχής του διεθνούς δικαίου είναι αρκετά χαρακτηριστική. Ο νομικός βολονταρισμός ήταν πάντα χαρακτηριστικό της Ουάσιγκτον», δήλωσαν Ρώσοι διπλωμάτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι «η υποτιθέμενη αναστολή της Συνθήκης Νέας START από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι νομικά άκυρη». «Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη από τις υποχρεώσεις της στη Νέα Συνθήκη START και παραβιάζει τη συνθήκη αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με δήλωση, που εξέδωσε το υπουργείο την Πέμπτη, οι αρχές των ΗΠΑ θα σταματήσουν να παρέχουν στη Ρωσία πληροφορίες σχετικά με τα στρατηγικά της όπλα που εμπίπτουν στη συνθήκη New START από την 1η Ιουνίου και θα ανακαλέσουν τις βίζες που εκδόθηκαν σε Ρώσους ειδικούς που επρόκειτο να επιθεωρήσουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τη συμφωνία. Θα σταματήσει επίσης να παρέχει τηλεμετρικές πληροφορίες για εκτοξεύσεις αμερικανικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM).

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα υπέγραψαν το έγγραφο, επίσημα γνωστό ως Συνθήκη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (Νέα Συνθήκη START), το 2010. Το έγγραφο ορίζει ότι επτά χρόνια μετά με την έναρξη ισχύος του, κάθε συμβαλλόμενο μέρος δεν θα πρέπει να έχει συνολικά 700 ανεπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίου (SLBM) και στρατηγικά βομβαρδιστικά, καθώς και όχι περισσότερες από 1.550 κεφαλές πάνω τους και συνολικά από 800 ανεπτυγμένους και μη εκτοξευτές ICBM, εκτοξευτές SLBM και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021, αλλά η Ρωσία και οι ΗΠΑ παρέκτειναν τη συνθήκη για μέγιστη περίοδο πέντε ετών τον Φεβρουάριο του 2021.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START) αλλά δεν αποχωρεί από αυτήν. Ο πρόεδρος τόνισε ότι πριν επιστρέψει στη συζήτηση για την επέκταση της συνθήκης Νέας START, η ρωσική πλευρά θέλει να καταλάβει πώς η συνθήκη θα λάβει υπόψη όχι μόνο τα οπλοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και τα αποθέματα άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών. Βασίλειο και Γαλλία. Την 1η Μαρτίου, ο πρόεδρος υπέγραψε νόμο για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο New START.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Ιουνίου 2023 06:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.