ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Το ΝΑΤΟ σκοντάφτει στο σχέδιο της Ουκρανίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του Κιέβου απαιτεί περισσότερη δουλειά, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με την πρόταση χρηματοδότησης του Κιέβου ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραδέχτηκε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του μπλοκ υπό τις ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία δεν συμφώνησε με την πρόταση, η οποία είχε ήδη μειωθεί από το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η «μακροπρόθεσμη οικονομική υπόσχεση» είναι ένα από τα τέσσερα πράγματα που πρέπει να «παραδώσει το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία» μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. 

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει σε αυτό», παραδέχτηκε.

«Πολλοί σύμμαχοι υποστηρίζουν πολύ την ιδέα ότι δεν χρειάζεται μόνο να έχουμε βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις – είναι ευπρόσδεκτες, φυσικά – αλλά αν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες μακροπρόθεσμες προβλέψιμες δεσμεύσεις, θα δώσει στους Ουκρανούς καλύτερες υποθέσεις σχεδιασμού», είπε ο Στόλτενμπεργκ. είπε. «Θα δώσει περισσότερη προβλεψιμότητα και διαφάνεια και θα εξασφαλίσει έναν ελάχιστο ή δίκαιο επιμερισμό των βαρών εντός της συμμαχίας. Και το πιο σημαντικό, θα στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορούν να μας περιμένουν».

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στο σχέδιο για Βοήθεια Ασφαλείας και Εκπαίδευση για την Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερα πυρομαχικά και εξοπλισμό στο Κίεβο βραχυπρόθεσμα, επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Αυτό αφήνει την οικονομική δέσμευση και τη «γλώσσα» για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας να επεξεργαστεί τις «μερικές εβδομάδες» που απομένουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο περίμενε μια επίσημη πρόσκληση στο μπλοκ πέρυσι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Όταν δεν έφτασε, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι εξαπέλυσε μια ταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξοργίζοντας την Ουάσιγκτον. Το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είπε τελικά ότι θα ήταν σε θέση να προσκαλέσει την Ουκρανία «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «απόλυτος ελάχιστος» όρος για την ένταξη της Ουκρανίας θα ήταν να νικήσει τη Ρωσία . Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν διοχετεύσει όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ επιμένουν ότι δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για κατάπαυση του πυρός εάν το Κίεβο υπογράψει τη δέσμευση να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις περιοχές που επέλεξαν να ενταχθούν στη Ρωσία. Το Κίεβο κατήγγειλε την πρόταση ως «τελεσίγραφο» και την απέρριψε .

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 15 Ιουνίου 2024 05:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.