ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Ο καιρός των αποικιακών δυνάμεων τελείωσε - Μεντβέντεφ

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών θέλει να απορρίψει τα υπολείμματα του ιμπεριαλισμού, υποστήριξε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών θέλει να απελευθερωθεί από τις αποικιακές κληρονομιές, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Πολλές πρώην αυτοκρατορικές δυνάμεις στη Δύση έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδοτώντας κατηγορίες από τη Μόσχα για νεοαποικιακές πολιτικές.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε τα σχόλια σε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Η εποχή των αποικιακών δυνάμεων τελείωσε» για την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta. Το άρθρο δημοσιεύτηκε ενόψει μιας σειράς διεθνών εκδηλώσεων στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, αφιερωμένες στη ρωσική προεδρία του ομίλου BRICS.

«Όλο και περισσότερες χώρες […] φιλοδοξούν να ζήσουν σε έναν κόσμο […] που είναι απαλλαγμένος από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας και βασίζεται στην […] περιεκτική πολυμερή, κυριαρχική ισότητα, ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετικές πολιτικά και κοινωνικά συστήματα», έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρώην πρόεδρος επέκρινε την «ασυνήθιστη παρέμβαση της Δύσης στις υποθέσεις των ανεξάρτητων κρατών», αναφερόμενος στην πολιτική των «παράνομων» κυρώσεων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για πολυάριθμες απόπειρες πραξικοπήματος στο εξωτερικό. 

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες μεταβαίνουν σε αυτό που περιέγραψε ως «παγκόσμια νεοαποικιοκρατία», μια προσπάθεια επιβολής ενός συστήματος άνισων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων στον υπόλοιπο κόσμο. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων του ΟΗΕ για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αποικιακές δυνάμεις.

Ο Μεντβέντεφ ήταν Ρώσος πρόεδρος από το 2008 έως το 2012, μετά από το οποίο διετέλεσε πρωθυπουργός μέχρι το 2020. Είναι γνωστός για τη διατήρηση σκληρής γραμμής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το Κρεμλίνο ποτέ δεν αποκήρυξε κατηγορηματικά.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε ως «νεοαποικιοκρατία» τις προσπάθειες της Δύσης να «διατηρήσει την κυριαρχία της» υποτάσσοντας οικονομικά άλλα κράτη, στερώντας τους δήθεν την κυριαρχία τους επιβάλλοντας ξένες παραδόσεις και αξίες.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 15 Ιουνίου 2024 06:04

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.