ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

«Moving Chains», γλυπτό για την αμερικανική κληρονομιά δουλείας

Μετά από πάροδο οκτώ χρόνων από τότε που ο καλλιτέχνης Charles Gaines άρχισε να δουλεύει για το «Moving Chains», το κινητικό γλυπτό βρίσκεται πλέον στο Outlook Hill στην Governors Island. Είναι η πρώτη παραγγελία στον Gaines για δημόσιο έργο τέχνης και είναι δριμεία κριτική των συστημικών ζητημάτων που είναι εγγενή στην αμερικανική οικονομία.

Το μήκους 30,5 μέτρων γλυπτό είναι τοποθετημένο δίπλα στο λιμάνι που ήταν στο παρελθόν σημαντικός κόμβος του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων. «Ήθελα αυτό το έργο να θέσει επί τάπητος το ότι για να έχουν αυτό το είδος της οικονομίας έπρεπε να νομιμοποιήσουν τη δουλεία. Γίνεται όντως έμβλημα αυτού που αποκαλώ μοιραίο ελάττωμα που υπάρχει στα θεμέλια της Αμερικανικής δημοκρατίας» είχε πει ο Gaines.

Φέρνοντας στον νου το κύτος ενός σκάφους, το πελώριο γλυπτό έχει εννέα σειρές ατσάλινες αλυσίδες, βάρους σχεδόν 726 κιλών η κάθε μία, οι οποίες κινούνται στο πάνω μέρος μια δομής κατασκευασμένης από αφρικανικό ξύλο Sapele. Οκτώ αλυσίδες κινούνται στον ρυθμό των ρευμάτων του λιμανιού ενώ η ένατη στον ρυθμό μιας λέμβου

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 07 Ιανουαρίου 2023 06:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.