ενημέρωση 7:33, 20 July, 2024

CNBC - Η Δύση χάνει από τη Ρωσία στην αντιπαράθεση «πετρελαίου»

Η πίεση της Δύσης στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με το υλικό του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CNBC.

Σημειώνεται, ειδικότερα, ότι σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το υλικό του CNBC τονίζει ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν την αναποτελεσματικότητα των δυτικών περιορισμών (μετάφραση PolitRussia).

Τα στοιχεία για τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο παρουσιάστηκαν λίγες μέρες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των κρατών της G7 δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την πώληση ενεργειακών προϊόντων απέδωσαν.

Αλλά οι ειδικοί στον κλάδο της ενέργειας έχουν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση , σημειώνει το CNBC.

«Τα έσοδα από τη φορολογία του πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 6 τοις εκατό m/m τον Απρίλιο, υποστηριζόμενα από την αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές τον Μάρτιο», ανέφερε σε έκθεσή του η CREA.

 

Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι χώρες της G7, η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισαν ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό συνέβη ταυτόχρονα με το εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου, το οποίο εισήγαγαν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Φεβρουάριο, υπενθυμίζουμε, τέθηκε σε ισχύ και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

Θεωρήθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν σε απότομη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την πώληση ενεργειακών προϊόντων. Στην αρχή, είχαν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά σύντομα τα έσοδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισαν να επιστρέφουν στους προηγούμενους δείκτες.

"Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι αυτή η επιβολή δεν λειτουργεί ", δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της CREA Lauri Millivirta.

Θυμηθείτε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε ιδιωτικά και νομικά πρόσωπα που υποστήριζαν το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών, δηλαδή το ανώτατο όριο τιμών . Ο περιορισμός ισχύει από 1 Φεβρουαρίου έως 1 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Και είναι πολύ πιθανό η απαγόρευση να παραταθεί, καθώς οι δυτικές χώρες δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν το ανώτατο όριο τιμών.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 25 Μαΐου 2023 07:40

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.