ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μοιράζεται τη βασική πρόθεση με τις χιτλερικές πολιτικές, λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι περιθωριοποιούν τον ΟΑΣΕ, ένα όργανο που είπε ότι δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

ΜΟΣΧΑ, 24 Μαΐου. /TASS/. Πίσω από την τελευταία ώθηση επέκτασης του ΝΑΤΟ κρύβονται οι ίδιες υποκείμενες προθέσεις με τις πολιτικές του Χίτλερ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μια διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για θέματα ασφάλειας στη Μόσχα την Τετάρτη.

«Ουσιαστικά, η απερίσκεπτη επέκταση του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει τις ίδιες προθέσεις που υποστήριζαν το χιτλερικό δόγμα του «Drang nach Osten» (στα γερμανικά «Drive to the East», που ήταν το ναζιστικό σύνθημα που δικαιολογούσε την κατάκτηση εδαφών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - TASS). " είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σκόπιμα καταστρέψει την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας, «ενώ εστιάζουν ιδιαίτερα στη δημιουργία απειλών που είναι απαράδεκτες για τη Ρωσία». «Αρκεί απλώς να αναφέρουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς και από τη συνθήκη ανοιχτών ουρανών», υποστήριξε.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι περιθωριοποιούν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ένα όργανο που είπε ότι δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την «προκλητική» πορεία των χωρών του ΝΑΤΟ προς την αδυσώπητη επέκταση της συμμαχίας προς τα ανατολικά, η οποία, όπως είπε, έγινε παρά τις δεσμεύσεις ανώτατου επιπέδου της Δύσης στην τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. "μια ίντσα." Επίσης, αυτή η πολιτική «αντίβαίνει τις δεσμεύσεις [των δυτικών χωρών] που ανέλαβαν στο υψηλότερο επίπεδο να απέχουν από την ενίσχυση της δικής τους ασφάλειας σε βάρος της ασφάλειας άλλων [εθνικών]», θρηνούσε.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 25 Μαΐου 2023 07:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.