ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Ουκρανία - Επίκειται… μεταστροφή Μακρόν; Πρότεινε… αμνηστία για τον Πούτιν και επαναξιολόγηση της στάσης της ΕΕ

Για τις πιο «ειλικρινείς δηλώσεις Ευρωπαίου ηγέτη» κάνει λόγο ο Guardian

Αλλάζει «τροπάριο» ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς σε ομιλία του την Τετάρτη σε διάσκεψη ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μολδαβία πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ«αμνηστία» για τον Πούτιν και επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Ίσως να μην είναι δυνατό να σταλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, εάν είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως αν και η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα αν η εισβολή στην Ουκρανία δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

 Όπως σημειώνει ο Guardian, στις πιο ειλικρινείς δηλώσεις ενός Ευρωπαίου ηγέτη για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «αν σε λίγους μήνες έχουμε ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης, και έχεις να διαπραγματευτείς με τους ηγέτες που έχεις de facto, και νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προτεραιότητα… Μπορεί να βάλεις τον εαυτό σου σε μια θέση να πει: «Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ».

Παράλληλα, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της συνέχειας στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, αλλά είπε ότι η Ε.Ε. ενισχύοντας τις δικές της άμυνες πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκλογής μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Πηγή: AFP, Guardian
Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Ιουνίου 2023 05:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.