ενημέρωση 7:32, 23 September, 2023

Politico - Το σχέδιο Καϊλή να «ανατινάξει» την έρευνα του Qatargate

το θράσος στο απόγειο

Οι δικηγόροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού υποστηρίζουν ότι η βουλευτική της ασυλία παραβιάστηκε

Στην αντεπίθεση περνά η Εύα Καϊλή, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά τον περασμένο Δεκέμβριο.Όπως γράφει σε εκτενές του δημοσίευμα το Politico η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ξεκινά τώρα μια τολμηρή νομική αμφισβήτηση με στόχο να ανατρέψει ολόκληρη την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας ενήργησαν παράνομα όταν την καταδίωξαν.

Και μπορεί ήδη να υπολογίζει στον Andrea Cozolino, ένα άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για την υπόθεση, να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

«Δύο αστέρια των Βρυξελλών που υπερασπίζονται την Καϊλή -Sven Mary και Christophe Marchand- ισχυρίζονται ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ που προστατεύουν τη βουλευτική ασυλία του πελάτη τους και ενδεχομένως άλλων υπόπτων»

Σύμφωνα με το Politico, μετά από προγραμματισμό μηνών οι δικηγόροι της Καϊλή θα συναντηθούν σήμερα στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσουν το θέμα.

Η πρώτη στο είδος της συνάντηση έναν χρόνο αφότου οι βελγικές αρχές άρχισαν κρυφά να ερευνούν εάν νομοθέτες και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπαιρναν δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες για το Μαρόκο και το Κατάρ.

«Δύο αστέρια των Βρυξελλών που υπερασπίζονται την Καϊλή -Sven Mary και Christophe Marchand- ισχυρίζονται ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ που προστατεύουν τη βουλευτική ασυλία του πελάτη τους και ενδεχομένως άλλων υπόπτων, σύμφωνα με έλεγχο εγγράφων και συνεντεύξεων που διεξήγαγε το POLITICO» γράφει το άρθρο.

Νομικός έλεγχος της διαδικασίας

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, το οποίο ενεργοποιεί την εξέταση αυτών των ισχυρισμών από τρεις ανεξάρτητους δικαστές. Στη συνοπτική έκθεση, η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να σχολιάσουν αυτό το θέμα, να ορίσει ημερομηνία για τη συνέχιση της διαδικασίας». Υποστηρίζει ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει επομένως να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Ο Politico υπογραμμίζει ότι η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Michel Claise — ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων — είχε ήδη πλήξει την έρευνα.

Καθώς η έρευνα καθυστερεί, οι νέες κινήσεις της Καϊλή ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι – ακόμη κι αν αποδειχθούν ένοχοι – θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι.

Μη αποδεκτά στοιχεία

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Καϊλή, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της — κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε.

Αντίθετα, η βουλευτική της ασυλία αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η Καϊλή θεωρήθηκε ότι είχε συλληφθεί στα πράσα να διαπράττει αδίκημα. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά. Άλλα άτομα έγιναν επίσης στόχοι και κατασχέθηκαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά.

«Εάν αποφανθούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Domenico Vincenzo Ferraro, δικηγόρος του Cozzolino που προσκλήθηκε στη συνάντηση. Είπε ότι τον προσέγγισαν, μαζί με τον δικηγόρο του τρίτου σημερινού ευρωβουλευτή που κατηγορείται για την υπόθεση, τον Marc Tarabella, για να ενισχύσει την υπεράσπιση της Καϊλή.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης μπορούν να προσφύγουν στη βάση του λεγόμενου «καρπού του δηλητηριώδους δέντρου». Αυτή η νομική μεταφορά χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς τα στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα μειώνουν τις πιθανότητες μιας δίκαιης δίκης.

Περίπλοκη υπόθεση

Ωστόσο, ένα νομικό προηγούμενο στο Βέλγιο θα μπορούσε να περιπλέξει κάθε προσπάθεια για την πλήρη ακύρωση μιας ποινικής έρευνας, δήλωσε ο Michaël Fernandez-Bertier, ο οποίος είναι συνεργάτης στην εταιρεία νομικών συμβούλων Ethics and Compliance καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Transparency International στο Βέλγιο

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, «τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν παράτυπα δεν οδηγούν συστηματικά στην ακύρωση ολόκληρης της έρευνας, μέρους της έρευνας ή της παράτυπης πράξης: εξαρτάται από τη σοβαρότητα μιας τέτοιας παρατυπίας».

Όμως, λόγω του «αργοκίνητου» μηχανισμού του βελγικού νομικού συστήματος, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποφασίσουν οι δικαστές σχετικά με τους ισχυρισμούς των δικηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: OT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 15:30

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.