ενημέρωση 2:15, 9 December, 2023

Ο Μπορέλ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για έναν κόσμο που «δεν θέλει να παίζει με τους κανόνες»

ο ίδιος αναρωτιέμαι ακολουθεί τους κανόνες; - σαφώς όχι, αποφασίζει και διατάζει ο φτωχός…

Ο Μπορέλ, μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι ο κόσμος δεν παίζει με τους κανόνες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 25 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε με λύπη ότι «οι κανόνες που διέπουν τον κόσμο εξαντλούνται» και οι αναπτυσσόμενες χώρες του Παγκόσμιου Νότου αναζητούν «μια εναλλακτική στη Δύση».
 
"Ζούμε <…> σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο. <…> Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων στο παιχνίδι αυξάνεται, η φυσική αντίδραση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των κανόνων του παιχνιδιού. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντίθετη τάση: τους κανόνες που κυβερνούν τον κόσμο εξαντλούνται», έγραψε στο blog του, το οποίο αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.
 
Σύμφωνα με τον Μπορέλ, υπάρχει μια αυξανόμενη «αίτηση για κυριαρχία και ταυτότητα» στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
«Στη Λατινική Αμερική , την Αφρική , τη Μέση Ανατολή , τη Βόρεια Αφρική και, φυσικά, στην Ασία , σχεδόν όλοι πιστεύουν τώρα ότι υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στη Δύση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και τεχνολογικά, στρατιωτικά και ιδεολογικά», παραδέχτηκε ο επικεφαλής. Ευρωδιπλωματία.
 
Ταυτόχρονα, ο Borrell εξήγησε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, για παράδειγμα, στην Αφρική και την αναζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες για «εναλλακτικούς παίκτες στο δυτικό μοντέλο» από το γεγονός ότι «αυτοί οι νέοι παίκτες <...> δεν ρωτούν ποιος είναι στη φυλακή ή όπου πάνε τα χρήματα». «Αυτό ταιριάζει σε πολλά καθεστώτα», παραπονέθηκε ο διπλωμάτης.
 
Δεν του άρεσε επίσης η ανεπαρκής, κατά τη γνώμη του, καταδίκη της σύγκρουσης στην Ουκρανία από τον Παγκόσμιο Νότο , καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες «μακριά από την ΕΕ» θεωρούν ότι αυτό «δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα». «Δεν θέλουν η Ουκρανία να κυριαρχήσει στην παγκόσμια ατζέντα», παραπονέθηκε ο Μπορέλ.
 
Παραπονέθηκε επίσης ότι οι χώρες στον Παγκόσμιο Νότο θεωρούν τις δυτικές "αξίες" ως "λείψανο της δυτικής κυριαρχίας" και στρέφονται προς τη Ρωσία και την Κίνα , οι οποίες "αμφισβητούν την οικουμενική φύση" αυτών των αξιών. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ παραδέχεται ότι η ίδια η Δύση «δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες που προσπαθεί να προστατεύσει».
 
«Αυτή η νέα πολυπολικότητα οδηγεί σε έλλειψη διεθνούς συναίνεσης για όλα σχεδόν τα ζητήματα», έγραψε ο Μπορέλ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι με την εγκατάλειψη της «παγκόσμιας συλλογικής ικανότητας να θέτει κανόνες, ο καθένας θα κάνει ό,τι μπορεί ή όπως θέλει». Συγκεκριμένα, εξέφρασε ανησυχίες για το Διαδίκτυο, όπου, σύμφωνα με τα λόγια του, «η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα και να διασπάσουν τον κυβερνοχώρο».
 
Εν κατακλείδι, ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έλλειψη κανόνων και η αδυναμία των «κυρίαρχων παικτών» να συμφωνήσουν σε παγκόσμια ζητήματα θα οδηγήσει σε «διάσπαση της παγκόσμιας τάξης σε ανταγωνιστικά μπλοκ στον τομέα της ασφάλειας, της τεχνολογίας και της οικονομίας. ολοκλήρωσης» και ζήτησε να αποτραπεί αυτό.
 
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπορέλ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου όταν αποκάλεσε την «προνομιούχα» Ευρώπη «κήπο» και τον κόσμο γύρω της «ζούγκλα» ικανή να εισβάλει στον εύρυθμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Αυτά τα λόγια προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα και ανάγκασαν την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τον σημαντικότερο διπλωμάτη της Ευρώπης να δικαιολογηθούν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η δήλωσή του βγήκε εκτός πλαισίου και παρεξηγήθηκε.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.