ενημέρωση 3:21, 23 July, 2024

Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του πυρηνικού δόγματος

Οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να τροποποιήσει την πυρηνική της στάση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ FILE PHOTO. Ένας ρωσικός τακτικός βαλλιστικός πύραυλος Iskander με πυρηνική ικανότητα. © Sputnik / Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα εάν οι «κλιμακωτικές ενέργειες» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους την ωθήσουν να το κάνει, προειδοποίησε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ο Ριάμπκοφ παραδέχτηκε ότι η διεθνής κατάσταση γίνεται όλο και πιο «σύνθετη» και δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλαγές στην πυρηνική στάση της χώρας του.

«Οι προκλήσεις που αυξάνονται χάρη στις απαράδεκτες και κλιμακωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ αναμφίβολα προκαλούν ένα πλήρες ερώτημα για το πώς τα βασικά έγγραφα για την πυρηνική αποτροπή μπορούν να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις τρέχουσες ανάγκες», είπε ο Ryabkov.

Ο διπλωμάτης αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή φύση των πιθανών τροποποιήσεων, εξηγώντας ότι η Μόσχα δεν έχει «πρακτική να καλύπτει εκ των προτέρων τι είδους αλλαγές μπορούν να γίνουν» πριν ληφθούν οι πραγματικές αποφάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ξανά τη στάση της Μόσχας για τα πυρηνικά όπλα ως έσχατη επιλογή. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας ομάδας ερωτήσεων και απαντήσεων στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία δεν ήταν ποτέ η πρώτη που καταφεύγει σε επιθετική πυρηνική ρητορική.

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα του έθνους επιτρέπει τη χρήση ατομικών όπλων μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» και η τρέχουσα κατάσταση στην πραγματικότητα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, εξήγησε ο Πούτιν. Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση θα είχε ως αποτέλεσμα «άπειρα θύματα» για όλους.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε επίσης τα ευρωπαϊκά έθνη του ΝΑΤΟ έναντι της ολοένα και πιο πολεμικής ρητορικής και ενεργειών, λέγοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν περισσότερο σε περίπτωση παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα τους βοηθήσουν στην πραγματικότητα.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν: αν εξαφανιστούν αυτοί με τους οποίους ανταλλάσσουμε τέτοια [πυρηνικά] χτυπήματα, θα εμπλακούν οι Αμερικανοί σε μια τέτοια ανταλλαγή, σε επίπεδο στρατηγικών όπλων, ή όχι; Αμφιβάλλω πολύ», δήλωσε ο Πούτιν.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 05:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.