ενημέρωση 2:04, 23 July, 2024

Το φαβορί για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ λέει ότι χρειάζεται διάλογος με τη Ρωσία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ρωσία «δεν φεύγει» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Mark Rutte © Getty Images / Pier Marco Tacca / Συνεργάτης

Η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσει κάποια μορφή σχέσης με τη Ρωσία όταν τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας και ο επόμενος πιθανός αρχηγός του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε επισκέφθηκε τη Φινλανδία την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ και τον Πρωθυπουργό Πέτρι Όρπο σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Στουμπ είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ο Ρούτε είναι πιθανό να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters.

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία είναι φυσικά ο κύριος αντίπαλος μας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει…» δήλωσε ο Rutte σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Orpo.

«Η Ρωσία δεν θα φύγει… και πρέπει να βρούμε μακροπρόθεσμα μια μορφή σχέσης με τη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα γίνει αυτό».

Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Οκτώβριο και ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να είναι ο προτιμώμενος διάδοχος, έχοντας εξασφαλίσει υποστήριξη μεταξύ των κρατών-μελών του μπλοκ. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας πρέπει να αποφασίζεται «με συναίνεση», πράγμα που σημαίνει ότι ο Ρούτε χρειάζεται την υποστήριξη όλων των μελών του μπλοκ.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα η Ουγγαρία, αντιτίθενται σταθερά στη θέση του μπλοκ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι πλησιάζει σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε επίσης αυτή την εβδομάδα για «πολεμική ψύχωση» στην ΕΕ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρά τα παράπονά του, τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο Όρμπαν πλησιάζει περισσότερο στο να στηρίξει τον Ρούτε, έχοντας προφανώς λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ουγγαρία δεν θα απαιτηθεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε αυτή την εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πολεμικά αεροσκάφη F-16 που δώρισε η Δύση δεν θα ήταν κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν θα έκανε το ΝΑΤΟ συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας που υποστηρίζονται από τη Δύση σε ρωσικό έδαφος θα ισοδυναμούν πράγματι με άμεση δυτική συμμετοχή στη σύγκρουση και ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με το ίδιο είδος.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση ως μέρος ενός πολέμου αντιπροσώπων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και θεωρεί την πρόθεση του στρατιωτικού μπλοκ να προσφέρει τελικά ένταξη στο Κίεβο ως σημαντικό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 05:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.