ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Κλιματική αλλαγή - Η χειμερινή ζέστη βοηθά την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση – αλλά η οικονομία της δεν είναι ασφαλής

Πρόσφατο άρθρο του Economist μιλά για «τρομερή τύχη» της Ευρώπης, όμως ανάλυση του Reuters τονίζει (και) τους οικονομικούς κινδύνους των υψηλών θερμοκρασιών

Πώς θα επηρεάσει ο φετινός θερμός χειμώνας την οικονομία της Ευρώπης; Σύμφωνα με τον Economist, οι ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες είναι μάλλον θεόσταλτες, εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης. Όμως ανάλυση του Reuters υπογραμμίζει ότι ο χειμερινός «καύσωνας» θα μπορούσε να έχει σκληρές επιπτώσεις (και) για την οικονομία της ηπείρου.

Ποιο φυσικό αέριο;

Όπως τονίζει ο Economist, η ασυνήθιστη ζέστη του χειμώνα, αλλά και του φθινοπώρου που προηγήθηκε, επέτρεψε στην Ευρώπη να αντλήσει μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο από τα αποθέματά της σε σχέση με το ίδιο διάστημα κατά τις δυο προηγούμενες χειμερινές περιόδους, κρατώντας τις εγκαταστάσεις της γεμάτες με τον πολύτιμο υδρογονάνθρακα. Έτσι, κέρδισε επαρκή χρόνο ώστε τώρα να μπορεί να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το ενεργειακό της μέλλον, καθώς τα επιμέρους κράτη έχουν προλάβει να κατασκευάσουν τα αναγκαία τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς αγωγούς. Επιπλέον, τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια πρόλαβαν σε αυτό το διάστημα να ολοκληρώσουν τα έργα συντήρησης που τα κρατούσαν εκτός λειτουργίας.

«Οι παράγοντες που προκάλεσαν την ενεργειακή κρίση του 2022 ξεπερνιούνται όλοι ταυτόχρονα», δήλωσε στον Economist ο Λάιον Χερθ του Hertie School του Βερολίνου. Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έχει φτάσει στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν το καλοκαίρι.

Μαζί με τον καιρό «άλλαξε και η μοίρα της Ευρώπης»

Κάπως έτσι, η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για μια «αλλαγή της μοίρας της Ευρώπης» εξαιτίας της αλλαγής του καιρού – ισχυρισμό που τεκμηριώνει επικαλούμενη την αντοχή που επέδειξε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας και την αναπροσαρμογή προς τα επάνω των εκτιμήσεων των ειδικών. Η Goldman Sachs, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist, δεν πιστεύει πια ότι η Ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε ύφεση εντός του 2023.

Τίποτα δεν τέλειωσε ακόμη

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει. Πρώτα από όλα, οι τιμές του αερίου παραμένουν (εξαιρετικά) υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, χωρίς να αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους. Και ακόμη και με τις εγκαταστάσεις της γεμάτες αέριο, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει συγκεντρώσει τις ποσότητες που απαιτούνται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για α αντιμετωπίσει έναν πιθανώς δύσκολο χειμώνα το 2024.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 07:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.