ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Χιονούρες στα βουνά της Ελλάδας στα μέσα Ιουλίου κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel2

Οι χιονούρες είναι τμήματα χιονιού που παραμένουν, κυρίως σε υψηλό υψόμετρο, σε σκιερά ή δροσερά μέρη για πολλούς μήνες.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus από τα βουνά της Ελλάδας, τον Όλυμπο, την Τύμφη και το Σμόλικα στο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα στις 12 Ιουλίου 2023.

Αυτές δείχνουν τις χιονούρες (δηλαδή το χιόνι που έχει απομείνει) στα βουνά, με τον Όλυμπο να έχει τα πρωτεία.

Στον Όλυμπο η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Sentinel2 στις 12 Ιουλίου 2023, τα οποία επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook, ο Όλυμπος διατηρεί την μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού από όλα τα βουνά της Ελλάδας αυτή την εποχή, με συνολική έκταση περίπου στα 145.000 m² (145 στρέμματα).

Η Τύμφη διατηρεί ακόμη περίπου 95.000 m² (95 στρέμματα) χιονιού και ο Σμόλικας κοντά στα 45.000 m² (45 στρέμματα) χιονιού.

Οπως σημειώνεται, οι παραπάνω ποσότητες αναμένεται να μειώθηκαν σημαντικά και με το πέρασμα του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» που επηρέασε την Ελλάδα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα.

Εντυπωσιακές εικόνες

Ο δορυφόρος Sentinel2 αποτυπώνει την κατάσταση στη γη δίνοντας εικόνα σε πολύ υψηλή ανάλυση 10 μέτρων.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε:

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του Ολύμπου στις 12 Ιουλίου 2023 από τον δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της Τύμφης στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα του Σμόλικα στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 09:07

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.