ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Χιλιάδες πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί

Οι θάνατοι 2.000 νεαρών πιγκουίνων του Μαγγελάνου έχουν κατηγορηθεί για την υπεραλίευση και την κακοκαιρία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ © Getty Images / Mauro Flamini

Περίπου 2.000 νεκροί πιγκουίνοι του Μαγγελάνου ξεβράστηκαν στις ακτές της Ουρουγουάης τις τελευταίες δέκα ημέρες, δήλωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας ότι η αιτία θανάτου παραμένει ασαφής.

Εννέα στα δέκα από τα πουλιά ήταν νεαρά που έφτασαν με το στομάχι τους άδειο και τα αποθέματα λίπους τους εξαντλημένα, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η επικεφαλής του Τμήματος Πανίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Carmen Leizagoyen.

Οι φόβοι ότι η θανάτωση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα γρίπης των πτηνών αποδείχθηκαν αβάσιμοι, καθώς κανένα από τα ζώα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Ενώ ένας παρόμοιος μαζικός θάνατος σημειώθηκε πέρυσι στη Βραζιλία, οι λόγοι παραμένουν ασαφείς και ο αριθμός των νεκρών πτηνών απέχει πολύ από το τυπικό. «Είναι φυσιολογικό για κάποιο ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι αυτοί οι αριθμοί», είπε ο Leizagoyen.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ κατηγορούν την υπεραλίευση, επισημαίνοντας την κατάσταση της πείνας των πιγκουίνων. Ο Richard Tesoro της ΜΚΟ Marine Wildlife Rescue ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1990.

«Ο πόρος έχει υπερεκμεταλλευτεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι είχε δει πετράδια, άλμπατρος, θαλάσσια λιοντάρια, θαλάσσιες χελώνες και γλάρους να εμφανίζονται στην παραλία στην περιοχή Μαλντονάντο της Ουρουγουάης.

Επιπλέον, ένας υποτροπικός κυκλώνας στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής Βραζιλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα μπορεί να έχει εξοντώσει τα ήδη εξασθενημένα πουλιά.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου συνήθως μεταναστεύουν βόρεια από την περιοχή φωλιάς τους στη νότια Αργεντινή, αναζητώντας τροφή και πιο ζεστό νερό.

Περισσότεροι από 300 πιγκουίνοι του Μαγγελάνου πέθαναν το 2019 όταν ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την Punta Tombo, μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αναπαραγωγής τους στην επαρχία Chubut της Αργεντινής. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 111,2 βαθμούς Φαρενάιτ (44 Κελσίου), αφήνοντας πολλά από τα πουλιά ανίκανα να φτάσουν στη θάλασσα εγκαίρως για να κρυώσουν σωστά πριν πεθάνουν από αφυδάτωση.

Εκατοντάδες μικροί μπλε πιγκουίνοι ξεβράστηκαν στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, με τον μαζικό θάνατο να αποδίδεται στην πείνα καθώς τα ψάρια που τρώνε συνήθως είχαν μετακινηθεί σε βαθύτερα νερά λόγω της άνοδος της θερμοκρασίας. Ενώ κάποιοι το κατηγόρησαν για την κλιματική αλλαγή, άλλοι αντέτειναν ότι ήταν μέρος ενός φυσικού κύκλου. 

Πηγή: RΤ

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 23 Ιουλίου 2023 05:23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.