ενημέρωση 1:42, 20 July, 2024

Περιβάλλον - Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο οδεύει προς το… «νεκροταφείο»

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του, ενώ μελετούν και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην κλιματική αλλαγή

Ένα παγόβουνο επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ. δημιουργήθηκε το 1986 όταν αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner, ενώ στη συνέχεια σφήνωσε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.

Από τότε ονομάστηκε Α23α και παρέμεινε ως το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, καθώς άλλοι μεγαλύτεροι όγκοι πάγου «γεννιούνταν» και στη συνέχεια «έφευγαν» από τη θέση τους, ενώ αυτό παρέμενε σταθερό.
 
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι το Α23α είχε αρχίσει τελικά να κινείται. Πάντως, η αρχική μετακίνησή του ξεκίνησε το 2020, όταν άρχισε να ξεκολλάει από τον βυθό της θάλασσας.
 
Σήμερα κινείται και ο τελικός του προορισμός θα είναι το «νεκροταφείο παγόβουνων», δηλαδή τα πιο ζεστά νερά που δεν ευνοούν τη δημιουργία και τη συντήρηση τέτοιων όγκων πάγου. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του, ενώ μελετούν και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, τα μεγάλα παγόβουνα που ταξιδεύουν μπορεί να επηρεάσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και να διαταράξουν τις ναυτιλιακές οδούς, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς λιώνουν όταν φτάνουν σε πιο θερμά νερά.

Μάλιστα, το θηριώδες Α23α, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα πρότυπα της ωκεάνιας κυκλοφορίας, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά συστήματα. Επίσης, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι πιθανότατα θα συγκρουστεί με ένα μεγάλο καταφύγιο πιγκουίνων πριν σπάσει και λιώσει.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 07:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.