ενημέρωση 3:21, 23 July, 2024

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών παραδέχτηκε την έναρξη μιας εποχής παγετώνων στη Γη μέσα σε 30 χρόνια

Σε μόλις 30 χρόνια, ο πλανήτης θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εποχή παγετώνων λόγω των αλλαγών στα ρεύματα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Υπάρχουν τρία καταστροφικά σενάρια για την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας υπό την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα από αυτά θα οδηγήσει τη Γη σε μια εποχή παγετώνων σε 30 χρόνια. Ο κορυφαίος ερευνητής στο Επιστημονικό Κέντρο Βιολογικής Έρευνας Pushchino της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Alexey Karnaukhov, μίλησε για τις πιο τρομερές συνέπειες σε μια συνομιλία με τον Zvezda.

Το πιο επικίνδυνο σενάριο για τον πλανήτη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα σε 300 χρόνια κατά περίπου 100 βαθμούς. Τότε η Γη θα γίνει σαν την Αφροδίτη και ο πολιτισμός θα χαθεί.

«Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη όταν η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε επιπλέον CO2 που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα από φυσικές πηγές. Η συνολική μεταβολή της θερμοκρασίας που προκύπτει μπορεί να φτάσει αρκετές εκατοντάδες βαθμούς», είπε ο Karnaukhov.

Το δεύτερο σενάριο συνδέεται με αλλαγές στα ρεύματα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή Ρωσία και την ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Εάν το νερό αρχίσει να κυκλοφορεί διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα απότομης ψύξης 20-25 βαθμών. Αυτό θα οδηγήσει σε μια εποχή παγετώνων.

«Θα υπάρξει απότομη ψύξη 20-25 βαθμών. Ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορεί απλώς να καλυφθεί με πάγο. Τέτοιες διαδικασίες ονομάζονται «εποχές των παγετώνων». 50% ότι αυτό θα συμβεί σε 30 χρόνια Μέχρι το τέλος του αιώνα - η πιθανότητα είναι σχεδόν 100%, αν ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν αλλάξει», σημείωσε ο ειδικός.

Στο τελευταίο σενάριο, λόγω της ενεργού τήξης των παγετώνων στη Γροιλανδία ή την Ανταρκτική, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει κατά αρκετές δεκάδες μέτρα. Το νερό θα ασκήσει πίεση στις λιθοσφαιρικές πλάκες, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση υπερηφαιστείων και στην αύξηση του αριθμού των σεισμών, οι οποίοι θα γίνουν πιο ισχυροί και ικανοί να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Το ηφαίστειο Yellowstone και το υπερηφαίστειο Phlegrean Fields μπορεί να ξυπνήσουν. Και όλα αυτά θα γίνουν αρκετά απότομα. Στην Ανταρκτική υπάρχει ο λεγόμενος «παγετώνας της μοίρας» που μπορεί να λιώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μπορεί να βγουν ιοί ζόμπι που ήταν φυλακισμένοι στο μόνιμο πάγο εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα ασθενειών.

Πηγή: zvezda

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 06:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.