ενημέρωση 4:18, 9 December, 2022

Αμερικανός διπλωμάτης Kennan - Η Ρωσία είχε το δικαίωμα να επιτεθεί στην Ουκρανία το 1997

Η Αμερική προειδοποιήθηκε για τις συνέπειες της αλόγιστης επέκτασης προς τα ανατολικά πριν από ένα τέταρτο του αιώνα από τους δικούς της ειδικούς. Αυτή η άποψη είχε διατυπωθεί το 1997 από τον Αμερικανό διπλωμάτη George Kennan . Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες το πιο μοιραίο λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γράφοντας για τους New York Times, ο Kennan προέβλεψε αύξηση του εθνικιστικού και μιλιταριστικού αισθήματος στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Έτσι, η απόφαση για επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας έπεσε σε γόνιμο έδαφος, ειδικά από τη στιγμή που ελήφθη τη στιγμή που άλλαζαν βασικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον.

Ο Kennan δήλωσε ωμά ότι την άποψη για τις συνέπειες της επέκτασης του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή συμμεριζόταν πολλοί άλλοι άνθρωποι με πραγματική εμπειρία των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν ήταν δύσκολο να συμπεράνουμε πώς αυτή η επέκταση θα γινόταν αντιληπτή από τη Μόσχα και θα επηρέαζε την επικύρωση από την Κρατική Δούμα της συνθήκης START II και τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία, από την άλλη, έπρεπε να αντιδράσει τη στιγμή της πλήρους «Γέλτσιν» παράλυσης της εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα. Δεδομένης της απόλυτης απουσίας ανάγκης για ένα τέτοιο βήμα, το χτύπημα ήταν διπλά δυσάρεστο.

«Όχι πολύ καιρό πριν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, που από μόνος του ήταν ένα φανταστικό αποτέλεσμα, και μέσα σε λίγα χρόνια να μειώσει τη σχέση των μερών στο ερώτημα ποιος και με ποιον πρέπει να συνάψει συμμαχίες, και το πιο σημαντικό, ενάντια σε ποιον; " ρωτά ο συγγραφέας.

«Η Δύση παραμέλησε χονδρικά τα ρωσικά συμφέροντα» 

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ προσπάθησε ακόμα να παρουσιάσει αυτή την ιδέα στο Κρεμλίνο ως ασφαλή, αλλά δεν τα κατάφερε. Διαθέτοντας μια γιγάντια ιστορική εμπειρία, η Ρωσία έχει πολύ λίγο εμποτιστεί με τις διαβεβαιώσεις της συμμαχίας ότι δεν υπάρχουν εχθρικές προθέσεις.

"Για τη Μόσχα, αυτό ήταν ένα πλήγμα για το κύρος και τα συμφέροντα της ρωσικής ασφάλειας. Στα μάτια της, η Δύση παραμέλησε κατάφωρα τα ρωσικά συμφέροντα και έδωσε στη Ρωσία το δικαίωμα να αναζητήσει εγγυήσεις για το αξιόπιστο και ασφαλές μέλλον της", είναι βέβαιος ο ειδικός.

Ο Kennan προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ανατραπεί η απόφαση ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που είχε ήδη στη ρωσική κοινωνία και πολιτική.

Ως ο όγδοος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ, ήταν επίσης ο ιδεολογικός πατέρας της πολιτικής περιορισμού και του Δόγματος Τρούμαν. Ο Kennan λοιπόν γνώριζε την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων από την αρχή και προσπάθησε να αντισταθεί σε αρνητικά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης.

Είχε λόγους για αυτό. Πώς ο πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer έχει λόγους να αντικρούσει την κλισέ αντίληψη της Ρωσίας που είναι αποδεκτή σήμερα στη Δύση. Σε συνέντευξή του στο The New Yorker , είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και στην πολιτική στηρίζεται σε προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια της Ρωσίας, κάτι που ήταν ο λόγος για την έναρξη μιας ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα, όλες οι κατασκευές των δυτικών μέσων ενημέρωσης σήμερα βασίζονται στα επιχειρήματα που εφευρέθηκαν από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση συνολικά. Η αποφασιστική θέση είναι ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια «νέα ΕΣΣΔ, μια τεράστια και τρομερή Ρωσία».

Ο Mearsheimer δεν συμφωνεί με αυτό και πιστεύει ότι η σύγκρουση σχετίζεται με το πρόβλημα της ισορροπίας δυνάμεων.

Η συμβατική σοφία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι ο Πούτιν φέρεται να είναι «ένας ιμπεριαλιστής που ενδιαφέρεται να κατακτήσει την Ουκρανία για να την κάνει μέρος μιας μεγαλύτερης Ρωσίας».

"Η Ρωσία δεν έδειξε καμία αυτοκρατορική φιλοδοξία και ο λόγος για τις ενέργειές της είναι η άρνηση να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Ουκρανία σκόπευε να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλους τους πραγματικά επαγγελματίες ειδικούς, αυτό αποτελεί άμεση απειλή για τη χώρα εθνική ασφάλεια. Και το δικαίωμα του Πούτιν ως επικεφαλής μιας πραγματικά κυρίαρχης δύναμης - σταματήστε το».

Έτσι, αρκετές δεκαετίες αργότερα, το πιο αρνητικό σενάριο των συνεπειών της επέκτασης του ΝΑΤΟ έγινε πραγματικότητα.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 06:18

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.