ενημέρωση 2:04, 23 March, 2023

«Στην αρχή τον φοβόμουν»: το τουφέκι Καλάσνικοφ μέσα από τα μάτια προηγούμενων καυτών σημείων

ΜΟΣΧΑ, 10 Νοεμβρίου - RIA Novosti, Αντρέι Κοτς. Ακριβώς πριν από 100 χρόνια, γεννήθηκε ο θρυλικός σχεδιαστής Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Το όπλο που ανέπτυξε έχει πολεμήσει σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετές δεκαετίες και δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Ο ανταποκριτής του RIA Novosti μίλησε με τους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες και ανακάλυψε τι σημαίνει για αυτούς το τουφέκι επίθεσης Καλάσνικοφ.
 
Στοχευμένος αμυντικός
 
«Συνδέω αυτό το πολυβόλο με τον πόλεμο», παραδέχεται στο RIA Novosti ο Ilyas Daudi, ανιχνευτής του 149ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών του Περιορισμένου Συντάγματος των Σοβιετικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Αυτή είναι η ψυχή ενός στρατιώτη, του προστάτη, του φύλακά του Άγγελος. "Δεν μπορώ να θυμηθώ να έχει μπλοκάρει ή να αποτύχει. Για μένα, το AK είναι το κύριο πράγμα στο οποίο υπολόγιζα και ήλπιζα σε έναν αγώνα."
 
Ilyas Daudi, συμμετέχων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (φωτογραφία με ένα πολυβόλο)
 
Ο Νικολάι Νικούλνικοφ, συμμετέχων στη δεύτερη εκστρατεία της Τσετσενίας, διοικητής του 119ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Φρουρών, αποκαλεί το AK σύμβολο της δύναμης της χώρας: "Τον γνώρισα το 1980, ως στρατιώτη. Συναρμολόγησαν και αποσυναρμολόγησαν. Όταν πιέζεις αυτό το μηχάνημα όπλο στις παλάμες σου, αισθάνεσαι αμέσως άντρας "Καταλαβαίνεις ότι μπορείς να προστατέψεις κάποιον. Σε οποιαδήποτε μάχη, χωρίς ΑΚ, πουθενά. Αν ήμουν άοπλος ενάντια στον εχθρό, δεν θα μιλούσαμε μαζί σου τώρα."
 
Ο πρώτος μάχιμος Kalash έπεσε στα χέρια του Gleb Bobrov, ενός βετεράνου του Αφγανικού πολέμου, τον Οκτώβριο του 1982 - στο πεδίο εκπαίδευσης Termez, παρακολούθησε μαθήματα για έναν νεαρό μαχητή προτού σταλεί "πέρα από το ποτάμι".
 
Συγγραφέας Gleb Bobrov, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν
© Φωτογραφία: από το προσωπικό αρχείο του Gleb Bobrov
Συγγραφέας Gleb Bobrov, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν
 
"Η πρώτη μου μάχη μπορεί να θεωρηθεί μια "συγκεντρωμένη φωτιά" στο πράσινο, από την οποία χτύπησαν τη στήλη μας", θυμάται ο Μπομπρόφ. "Είχα αρκετές εντυπώσεις, ειδικά όταν φυσίγγια ιχνηθέτη σφυρηλατήθηκαν στο κατάστημα μέσω ενός με συνηθισμένα. "Κούμρι , όπου φορτώναμε πυρομαχικά για τη μονάδα.Φορτώναμε τρία-τέσσερα ζευγάρια "πικάπ" την ημέρα, τον υπόλοιπο χρόνο εκπαιδευόμασταν. Καμμένα τεθωρακισμένα, πικάπ, σκελετοί αυτοκινήτων στέκονταν πίσω από τις σκηνές. Παίρνετε σπιτικά ξεφορτώνοντας με δέκα γεμιστήρες, βάλτε μερικές ακόμα συσκευασίες φυσιγγίων στις τσέπες σας και εμπρός - μέχρι να βγει μπλε καπνός από λάδι όπλου κάτω από το κάλυμμα του δέκτη.
 
"Το M-16 δεν βρισκόταν κοντά"
 
Ο ήρωας της Ρωσίας Eduard Tseev, ο οποίος αντικατέστησε τον διοικητή του τάγματος του 108ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Φρουρών της 7ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην Τσετσενία, είναι σίγουρος ότι μια τέτοια εφεύρεση όπως το AK θα παραμείνει για αιώνες.
 
Στρατιώτες της ομάδας ομοσπονδιακών στρατευμάτων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αποστέλλονται στην επιχείρηση.  Περιοχή Bamut.
Στρατιώτες της ομάδας ομοσπονδιακών στρατευμάτων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αποστέλλονται στην επιχείρηση. Περιοχή Bamut.
 
"Ολόκληρη η υπηρεσία μου, όλες οι εξόδους μάχης συνδέονται με το τουφέκι Καλάσνικοφ", λέει ο Τσέεφ. "Πώς μπορείς να χτυπήσεις κάπου με αυτό το όπλο. Και μετά, φυσικά, έμαθα. Και στη στρατολογία και στη σχολή αξιωματικών , και πιο πέρα ​​στην υπηρεσία. Ένα καλάσνικοφ είναι τουφέκι επίθεσης Καλάσνικοφ, τι να πω. Κανένα M-16 με δεν έπεσε καν δίπλα του."
 
Ο Igor Rodobolsky, ένας συμμετέχων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και σε δύο εκστρατείες της Τσετσενίας, μιλά για το θρυλικό τουφέκι ως ένα εξαιρετικά αξιόπιστο όπλο: ποτέ δεν αποτυγχάνει».
 
δύο σφαίρες
Ένας βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Σεργκέι Γκοντσάροφ, αποκαλεί την υπηρεσία του ΑΚ σωτήρα, καλύπτοντάς τον κυριολεκτικά με τον εαυτό του σε μια κρίσιμη στιγμή.
 
Sergey Goncharov, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων της αντιτρομοκρατικής μονάδας Alpha
© Φωτογραφία: από το προσωπικό αρχείο του Sergei Goncharov
Sergey Goncharov, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων της αντιτρομοκρατικής μονάδας Alpha
 
"Κατά τη διάρκεια μιας από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ήμασταν σε ενέδρα", θυμάται ο Goncharov. "Ένα καραβάνι πλησίασε, ακολούθησε μάχη. Τρεις σφαίρες με χτύπησαν. Δύο από αυτές χτύπησαν το πολυβόλο - η μία στην κόρνα, η άλλη στο όπλο ο ίδιος, ο τρίτος στον ώμο. Αν δεν ήταν ο Καλάς, τότε δεν θα ήμουν εγώ. Το πολυβόλο τότε έγινε αξιοθέατο του συντάγματος."
 
Ο Σεργκέι έλαβε δεξιότητες χειρισμού AK στο ειδικό σχολείο αξιωματικών της KGB το 1972. «Δεν υπήρξα ποτέ κυνηγός», λέει, «αλλά όταν παίρνεις αυτό το πολυβόλο ή ένα ειδικό όπλο που δημιουργήθηκε με βάση ένα καλάσνικοφ, νιώθεις δύναμη και εμπιστοσύνη, όχι μόνο στον εαυτό σου, αλλά και στο όπλο σου. ."
 
Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, διοικητής της ομάδας Α το 1977-1988, 1992-1995 Gennady Zaitsev
© Sputnik / Joomart Uraimov
Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, διοικητής της ομάδας "A" το 1977-1988, 1992-1995 Gennady Zaitsev
 
Ο πρώτος διοικητής της ομάδας Alpha, Gennady Zaitsev, σημειώνει ότι μετά το τουφέκι Mosin και το PPSh-41, το τουφέκι επίθεσης Καλάσνικοφ έγινε μια πραγματική ανακάλυψη.
 
"Ένα γνωστό γεγονός: ακόμη και Αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ προσπάθησαν να κατακτήσουν το AK μας", τονίζει ο Zaitsev. "Από όλες τις απόψεις, αυτό είναι ένα εξαιρετικό όπλο. Φυσικά, είναι κρίμα που πολλές χώρες το έβαλαν στην παραγωγή χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επιπλέον εισόδημα».
 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 07 Μαρτίου 2023 08:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.