ενημέρωση 4:23, 1 December, 2021

«Όσια» κανονικότητα

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Μετά και από τις τελευταίες ημέρες της βροχής, της λάσπης, της κανονικότητας Θωμάκου προέκυψε ότι βεβαίως και αναγνωρίζει ευθύνες για αυτή την τραγωδία. Φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος, ο Βάρσος το “kifisia-life” αυτοί φταίνε για όλα.

Ανατριχιάζεις και μόνο να σκέφτεσαι τι θα είχε γίνει αν στην Δημαρχία ήταν ο ‘Χατζηπετρής». Αν είχε την ευθύνη για τη διαχείριση της βρώμας, της ασυδοσίας, των καταστροφών. Πόσα μικρά αλλά και μεγαλύτερα δράματα θα στοίχειωναν κάθε μέρα τις μικρές μας βλέψεις. Πώς οι χτυπημένοι από την ασυδοσία της Διοίκησης Θωμάκου θα αποκτούσαν ονοματεπώνυμο και δεν θα βρίσκονταν θαμμένοι σε θλιβερές στατιστικές του είδους τόσοι, τόση λάσπη, χώμα, κατακλυσμό, φραγμένα σχεδόν τα πάντα, πάμε παρακάτω. Πώς κάποιοι αυστηρά επιλεγμένοι συγγενείς της απώλειας θα θρηνούσαν και θα εξαπέλυαν κατάρες σε απευθείας μετάδοση για Α ή τον Β. Για τους απαίσιους που στέρησαν τη ποιότητα της ζωής των συνανθρώπων. Και με πόση αυστηρότητα οι κάθε είδους «ειδικοί» θα διαπίστωναν πίσω από κάθε πλήγμα χάθηκε την ενοχή Θωμάκου.

Τώρα όμως βασιλεύει η μακάβρια κανονικότητα του Θωμάκου. Η πόλη -πάνω από αναρίθμητες ψυχές- των ανώνυμων βρίσκεται θαμμένη στη μηδαμινή ενημέρωση, στα αζήτητα της ευθύνης, στα βλαπτικά για την εικόνα του Όσιου. Μικρόφωνα και γραφίδες φροντίζουν καθημερινά, με μακάβρια επιμέλεια, να καλλιεργούν τη φοβερή ερημία του πλήθους. Κάπου, κάποιος δυστύχησε, αλλά ο Θωμάκος χαμογελάει. Κάπου, κάθε μέρα, δεκάδες αργοπεθαίνουν, αλλά ο Θωμάκος μοιράζει κεράκια στην προσφιλή του γωνιά. Κάπου, στο περιθώριο της κανονικότητας, που έχει επιβληθεί με άνωθεν οδηγίες Όσιου, όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά, στατιστικώς ορθά και πολιτικώς δικαιολογημένα.

Ας μην είμαστε άδικοι όμως. Από τις πρόσφατες κακοκαιρίες προέκυψε ότι βεβαίως και αναγνωρίζει ευθύνες για την τραγωδία. Φταίει ο Χατζηπετρής -αυτός φταίει για όλα. Ο Βάρσος, το “kifisia-life”. Όλοι οι άλλοι. Οι πολίτες. Το κακό το ριζικό μας.  Ένας μόνο δεν φταίει, ο ίδιος. Αυτός μπορεί να ελίσσεται σε ένα τοπίο ανασφάλειας, φόβου και θανάτου, για να αποδείξει το οξύμωρο: ότι ως υπεύθυνος είναι ανεύθυνος. Δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει καμιά ευθύνη. Μπορεί να άλλαξε το μικρό του το μυαλό. Να έχει δηλώσει δημόσια και πανηγυρικά ότι το κακό νικήθηκε.  Ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Να έχει παρατήσει τα πάντα στο έλεος του θεού. Να, να, να. Αλλά δεν φταίει.

Αλήθεια λέει. Το πιστεύει, δυστυχώς, ότι δεν φταίει. Για τίποτε. Που πάει να πει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. Τέτοιος ήταν και τέτοιος θα μείνει.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 18:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.