ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Reuters - Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν ένα ρομπότ δολοφόνο στην Ουκρανία εναντίον των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Αμερικανοί ενδέχεται να στείλουν το πρώτο μοντέλο ρομπότ στρατιωτικού δολοφόνου στην Ουκρανία για επιτόπια δοκιμή. Αυτό δήλωσαν οι συμμετέχοντες στις τηλεδιασκέψεις στο Συνέδριο της AAAI για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

"Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι λιγότερο λανθασμένη στο πεδίο της μάχης και να είναι πιο αποτελεσματική. Αλλά πρέπει να δοκιμαστεί στο πεδίο, αυτό απαιτείται από τους εργολάβους του Πενταγώνου", σύμφωνα με το Reuters .

Έτσι, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Eric Schmidt , προώθησε τη θέση ότι το πρωτότυπο πρέπει να δοκιμαστεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Κογκρέσο ζήτησε ετήσιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Πιθανότατα, οπτικά το ρομπότ δεν θα μοιάζει με άτομο, πιθανότατα θα εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης μια πλατφόρμα μάχης με ιχνηλάτες, περπατώντας ή τροχοφόρους με όπλα και ισχυρά μέσα αυτοκαταστροφής (για να μην πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού ).

Ένα νέο στάδιο στη διεξαγωγή των πολέμων του μέλλοντος

Σύμφωνα με το Associated Press (AP), όσο περισσότερο διαρκεί η ουκρανική σύγκρουση, τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν drones για τον εντοπισμό, την επιλογή και την επίθεση στόχων χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Αυτό το φαινόμενο θα είναι ένα νέο στάδιο στη διεξαγωγή των πολέμων του μέλλοντος.

"Μέχρι τώρα, τα ρομπότ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες που θα εξαφάνιζαν τον εχθρό χωρίς άτομο. Η ουκρανική σύγκρουση, ό,τι και να πει κανείς, έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός στη στρατηγική και τις τακτικές διεξαγωγής άμεσων συγκρούσεων. Εάν οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνουν περισσότεροι ηθικό από αυτό είναι μια ρητορική ερώτηση», πιστεύουν οι συγγραφείς. .

Ωστόσο, το 2022, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο έδωσε στην αστυνομία τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ ικανά να σκοτώνουν παραβάτες, είπαν δημοσιογράφοι στο AP News .

Επίσης , σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ (που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό NewScientist ), τον Μάρτιο του 2020, για πρώτη φορά, ένα drone εντόπισε και σκότωσε έναν στρατιώτη χωρίς ανθρώπινη εντολή. Είναι ήδη γνωστό ότι «πρωτοπόρος» ήταν το τουρκικό drone KARGU-2, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιτίθεται σε στόχους χωρίς την ανάγκη μετάδοσης δεδομένων στον χειριστή.

«Δηλαδή, αντί για μια κανονική ανθρώπινη αντίδραση (παρατηρήστε μια απειλή, προσδιορίστε τον βαθμό επικινδυνότητάς της, πατήστε ένα κουμπί), μια εκπαιδευμένη τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει σχεδόν αμέσως», λένε οι ειδικοί.

Οι αντίπαλοι της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αξιολογήσει την αναλογικότητα των επιθέσεων και να αποδώσει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, όλοι οι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί παίκτες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - στον γεωπολιτικό τομέα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία ενός ατόμου στο πεδίο της μάχης, η τρέχουσα κατάσταση της ρομποτικής το επιτρέπει.

Προσθέτουμε ότι ο πρώην επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε το «βάπτισμα του πυρός» ρομπότ «Marker» στο Donbass. Αυτό το αεροσκάφος αναγνώρισης και κρούσης είναι ικανό να αναγνωρίζει ανεξάρτητα στόχους και να πυροβολεί εναντίον τους.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 06:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.