ενημέρωση 4:25, 22 October, 2019

Το wi-fi που υποσχέθηκαν οι Σαμαράς, Χιωτάκης και Θωμάκος

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό το κείμενο θα γραφόταν από ένα λάπτοπ, κινητό ή τάμπλετ σε κάποια πλατεία, κάποιας πόλης. Αντίθετα, γράφεται σε σταθερό υπολογιστή σε κάποια Κηφισιώτικη κατοικία. Βλέπετε, το wi-fi που είχε υποσχεθεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και εν συνεχεία ο Ν. Χιωτάκης και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο Γ. Θωμάκος δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, ακόμη.

Ενα βράδυ το 2013, ο τότε πρωθυπουργός μιλούσε στον Γιάννη Πρετεντέρη κι έλεγε πως δεσμεύεται για δωρεάν πρόσβαση μέσω wi-fi σε όλη την Ελλάδα. Σε πόλεις, χωριά, βουνά, νησιά, οπουδήποτε κατοικεί κόσμος, οπουδήποτε υπάρχουν πλατείες ή δημόσιοι χώροι που να μπορεί να γίνει η εγκατάσταση κόμβων για να παρέχεται πρόσβαση στο ίντερνετ.

Και μην φανταστείτε πως αυτό ήταν κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης, κάποιο μελετημένο, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πλάνο. Πως ξύπνησε δηλαδή ένα πρωί ένας υπουργός ή ο ίδιος ο Σαμαράς και είπε πως θα φέρουμε την ανάπτυξη και θα βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήταν που κλήθηκαν να το υλοποιήσουν. Και απέτυχαν. Ξανά.

Ακριβώς μετά 8 χρόνια, δεν υπάρχει δωρεάν wi-fi σε όλη τη χώρα. «Θα το κάνω γι' αυτό το είπα, θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω», απάντησε ο Σαμαράς στον Πρετεντέρη όταν τον κάλεσε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν το είχε ψάξει.

Προφανώς, για πολλούς το δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα είναι πολυτέλεια. Υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα, σπίτια που δεν έχουν ίντερνετ ή υπολογιστή γιατί δεν περισσεύουν λεφτά από το μηνιάτικο. Αλλά ακόμη κι έτσι, το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μία από τις πλέον ξεκάθαρα οριοθετημένες χρονικά και σαφώς διατυπωμένες δεσμεύσεις τα τελευταία χρόνια (από κανάλι κι εκπομπή πανελλαδικού οργασμού τηλεθέασης), που αθετείται με τόσο πανηγυρικό τρόπο. Ο Σαμαράς θα μπορούσε να το είχε αποφύγει, κανείς δεν θα του έλεγε γιατί δεν μας έφερες wi-fi. Αλλά προτίμησε να καπελώσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να βγει με δεσμεύσεις και τώρα να γίνεται περίγελος για τις επιλογές του. 

Τον ακολούθησαν, -στη γελοιότητα- ο Ν. Χιωτάκης, γνωστό άτομο αναξιόπιστο και τελευταίος ο Γ. Θωμάκος

Η κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος δεν είναι ο 70άρης και άνω. Αυτός θα ψηφίσει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη. Μπορεί και καμία. Ο τωρινός 18άρης, όμως, που ασχολείται όλη την ώρα με το ίντερνετ, και τον Μάρτιο ή όποτε γίνουν οι εκλογές θα πάει στις κάλπες, ή η 35χρονη επιχειρηματίας που χρειάζεται το δίκτυο ακόμη και στον ύπνο της για να επιβιώσει η εταιρεία της, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν το wi-fi του Σαμαρά, του Χιωτάκη και του Θωμάκου. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ήδη το ίντερνετ και κάνουν πλάκα για το θέμα. Είναι εξάλλου ένα από τα πιο συζητημένα θέματα της χρονιάς στο twitter.

note. Για την ιστορία, οι εξαγγελίες αναφέρονταν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο αναμενόταν να κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ. Το wi-fi -προφανώς- δεν θα ήταν απεριόριστο, θα υπήρχαν φραγμοί και περιορισμοί σε παιχνίδια, όγκο δεδομένων, video κ.λπ. και δεν θα προσφερόταν σε όλη τη χώρα, αλλά σε 120 νοσοκομεία, σε λιμάνια, πλατείες, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε 1.000 δημόσια κτίρια, σε 250 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Κρίμα, θα tweetάραμε από το Κεφαλάρι και το άλσος της Κηφισιάς.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 19:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εν Κηφισιά Ξανά, οι Κυριακές »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.