ενημέρωση 7:33, 20 July, 2024

Η Εσθονία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας ( βετο) για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου στη Ρωσία

ΤΑΛΙΝ. 24 Νοεμβρίου (Interfax) - Η Εσθονία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου τιμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Urmas Reinsalu.

"Κατά τη γνώμη της Εσθονίας, αυτός ο ορίζοντας τιμών δεν είναι αρκετά φιλόδοξος, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το ένατο πακέτο κυρώσεων. Αυτό το επίπεδο της τιμής του πετρελαίου φαίνεται πολύ υψηλό", δήλωσε ο Ρεϊνσάλου σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, μιλώντας της ετοιμότητας ορισμένων μελών της ΕΕ να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.

"Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί και ξεκάθαροι για τη στάση μας σε ένα τέτοιο ζήτημα ζωής ή θανάτου όπως είναι τώρα στη σύγκρουση. Επομένως, οι συζητήσεις συνεχίζονται", είπε.

Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Πολωνία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν αντιταχθεί στην πρόταση της G7 να οριστεί το ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι. Πιστεύουν ότι αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή και αφήνει τη Ρωσία με πάρα πολλά έσοδα. Έτσι, η Πολωνία επιμένει να περιορίσει την τιμή στα 30 $.

Εν τω μεταξύ, το Politico είπε την Πέμπτη ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν με την πρόταση της G7.

Οι μόνιμοι εκπρόσωποι της ΕΕ θα συνεχίσουν να συζητούν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως προτείνει η G7, το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 06:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.