ενημέρωση 5:10, 8 December, 2023

Ουκρανική πόλη θα διαλύσει το άγαλμα του εμβληματικού Ρώσου

Οι αρχές στην Οδησσό υποστήριξαν μια απόφαση για την αφαίρεση αγάλματος αφιερωμένου στον ιδρυτή της πόλης

Η εκτελεστική επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού υποστήριξε μια πρωτοβουλία για την αποξήλωση ενός μνημείου της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β', κοινώς γνωστής ως Μεγάλης Αικατερίνης, που ίδρυσε την πόλη.

«Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής υποστήριξαν το σχέδιο απόφασης για την αποξήλωση και τη μεταφορά του μνημείου στους Ιδρυτές της Οδησσού», έγραψε την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Οδησσού στο επίσημο κανάλι του Telegram.

Η πρωτοβουλία θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία από τους βουλευτές της πόλης στις 30 Νοεμβρίου, μετά την οποία το μνημείο μπορεί να μεταφερθεί από την πλατεία Ekaterininskaya σε ένα προτεινόμενο «πάρκο του αυτοκρατορικού και σοβιετικού παρελθόντος».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ είπε ότι υποστήριξε προσωπικά το σχέδιο αφού μια δημόσια ψηφοφορία έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Οδησσού ήταν υπέρ της αποσυναρμολόγησης του μνημείου, το οποίο θεωρείται πλέον σύμβολο της καταπίεσης της Ρωσίας. Μόνο περίπου 8.000 από τους σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Περίπου 3.900 ψήφισαν υπέρ της κατεδάφισης, αλλά μόνο 2.900 από αυτούς τους ψηφοφόρους είχαν «επιβεβαιωμέν

Το μνημείο της Μεγάλης Αικατερίνης, η οποία ίδρυσε την πόλη της Οδησσού στα τέλη του 18ου αιώνα, έχει υποστεί βανδαλισμούς σε πολλές περιπτώσεις από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση εναντίον του Κιέβου στα τέλη Φεβρουαρίου. Βάνδαλοι έχουν ρίξει το μνημείο με κόκκινη μπογιά και άφησαν επιγραφές όπως «Ekaterina = Putin» στο βάθρο.

Η πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του μνημείου υποβλήθηκε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι τον Ιούλιο, αφού μια ηλεκτρονική αίτηση για την αντικατάσταση του αγάλματος με τον Αμερικανό ηθοποιό πορνό Μπίλι Χέρινγκτον είχε περάσει το όριο που απαιτείται για νομική εξέταση. Η αναφορά περιέγραφε την αείμνηστη αυτοκράτειρα ως μια «αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα της οποίας οι πράξεις προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην ουκρανική πολιτεία και τον πολιτισμό».

Οι ουκρανικές αρχές και ακτιβιστές έχουν επανειλημμένα στοχοποιήσει ιστορικά μνημεία από τότε που το Κίεβο ψήφισε νόμο για την «αποκομμουνοποίηση» το 2015. Αν και ο δηλωμένος στόχος ήταν να βοηθηθεί η Ουκρανία να ξεφύγει από το κομμουνιστικό παρελθόν της, στην πράξη, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει οποιαδήποτε ορόσημα που μπορεί να συνδεθούν προς τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επικρίνει το Κίεβο για αυτό που θεωρεί «βίαιη Ουκρανοποίηση και απορωσοποίηση» με στόχο την καταστολή των δικαιωμάτων περίπου του ενός τέταρτου του πληθυσμού της χώρας.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 06:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.