ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Γερμανία και ΗΠΑ συμφωνούν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αναφέρουν τα ΜΜΕ

Το Βερολίνο θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία και η Ουάσιγκτον θα παράσχει άρματα μάχης Abrams, ανέφεραν γερμανικά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, μετά από εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης στο Βερολίνο να δώσει στο Κίεβο τα βαρύτερα όπλα που λέει η Ουκρανία για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Η είδηση ​​ότι το Βερολίνο θα παράσχει άρματα μάχης στο Κίεβο έρχεται καθώς αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι η Ουάσιγκτον ήταν επίσης έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα στείλει τελικά δεκάδες άρματα μάχης M1 Abrams στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Al Jazeera ότι θα υπάρξει ανακοίνωση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη σχετικά με την παροχή του Abrams. Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η δέσμευση των ΗΠΑ θα μπορούσε συνολικά να παραδοθούν περίπου 30 Abrams τους επόμενους μήνες.

Το Βερολίνο έχει επίσης χορηγήσει σε άλλες χώρες, όπως την Πολωνία και τη Φινλανδία, την άδεια να επανεξάγουν τα αποθέματά τους γερμανικής κατασκευής τανκς στην Ουκρανία, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές. Οι χώρες που αγοράζουν στρατιωτικά όπλα από τη Γερμανία απαιτείται γενικά να λάβουν άδεια από το Βερολίνο πριν επανεξάγουν αυτά τα όπλα σε άλλη χώρα.

Το μέσο ενημέρωσης Spiegel, το οποίο πρώτο ανέφερε την είδηση ​​ότι ο Scholz συμφωνεί να παράσχει άρματα μάχης στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η Γερμανία θα παράσχει τουλάχιστον μία εταιρεία τανκς Leopard 2A6 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr. Γενικά, ο εξοπλισμός μιας εταιρείας σημαίνει παράδοση περισσότερων από 14 δεξαμενών.

Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ είπε ότι η πιθανή παράδοση τανκς από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία θα ήταν «άλλη μια κραυγαλέα πρόκληση» κατά της Μόσχας.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί σκόπιμα να μας επιφέρει μια στρατηγική ήττα», είπε ο πρεσβευτής Anatoly Antonov σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram της πρεσβείας την Τετάρτη.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, τότε το να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο βήμα με επιχειρήματα για «αμυντικά όπλα» σίγουρα δεν θα λειτουργήσει. Αυτό θα ήταν άλλη μια κατάφωρη πρόκληση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.INTERACTIVE_UKRAINE_LEOPARD_2_TANKS_JAN22

Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ αντιστέκονταν στην παροχή των αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, επικαλούμενες εκτεταμένες και περίπλοκες προκλήσεις συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης με τα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Η Ουάσιγκτον πίστευε ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να στείλει γερμανικές λεοπαρδάλεις, καθώς πολλοί σύμμαχοι τις έχουν και τα ουκρανικά στρατεύματα θα χρειάζονταν λιγότερη εκπαίδευση από ό,τι στα πιο περίπλοκα Abrams.

Συμφωνώντας να στείλει άρματα μάχης Abrams, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί την απαίτηση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Γερμανία έπρεπε να είναι σε δεσμό με την Ουάσιγκτον.

Ο Σολτς είχε αντισταθεί επί μήνες ενάντια στην αυξανόμενη χορωδία ανθρώπων που τον προέτρεπαν να στείλει στο Κίεβο τα τανκς – όχι μόνο στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy αλλά και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού του Scholz.

Ο Ζελένσκι υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι το σύρσιμο του Βερολίνου στοίχισε ζωές Ουκρανών.

Ο Ντόμινικ Κέιν του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από το Βερολίνο, είπε ότι τα τανκς Leopard θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ουκρανικό στρατό πλεονεκτήματα έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

«Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε εδώ είναι η πραγματική αξία που διαθέτει το κύριο άρμα μάχης Leopard 2 είναι ότι είναι βαρύτερο και ταχύτερο άρμα από πολλά από τα άρματα μάχης που έχει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία», είπε.

«Είναι επίσης η περίπτωση που πολλές διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ορισμένες μορφές των αρμάτων Leopard 2. Η αρχή εδώ είναι σαφής: Υπάρχουν πολλοί από αυτούς στην ΕΕ αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς δωρητές της Ουκρανίας. Αλλά υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την αξία της αποστολής τανκς σε μια ευρεία περιοχή του γερμανικού κοινού που ανησυχεί ότι θα μπορούσε να παρασύρει τη Γερμανία βαθύτερα σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κέιν είπε ότι ενώ η γερμανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τη δική της μορφή αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων, υπήρξε απροθυμία να στείλει το άρμα μάχης Leopard 2, ένα επιθετικό όπλο.

«Η Γερμανία έχει την ιστορική κληρονομιά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που βαραίνει όλους τους ώμους των Γερμανών καγκελαρίων, καθώς δεν θέλουν να τους δουν σε άμεση αντιπαράθεση με τους Ρώσους», είπε.

Πιθανή αλλαγή παιχνιδιού

Η Ουκρανία ζητά εδώ και μήνες για άρματα μάχης σχεδιασμένα από τη Δύση για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Η πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία μόλις και μετά βίας έχει μετακινηθεί εδώ και εβδομάδες. Με τα τανκς, η Ουκρανία ελπίζει να ανακτήσει περισσότερα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Οι αναλυτές λένε επίσης ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια σημαντική επίθεση την άνοιξη, η οποία στην Ουκρανία ξεκινά τον Μάρτιο.

Αφού εμφανίστηκαν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την Τρίτη για την απόφαση της Γερμανίας, αξιωματούχοι στο Κίεβο χαιρέτησαν αμέσως αυτό που είπαν ότι θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στο πεδίο της μάχης σε έναν πόλεμο που μετρά 11 μήνες.

«Μερικές εκατοντάδες τανκς για τα πληρώματα των δεξαμενών μας – τα καλύτερα πληρώματα αρμάτων μάχης στον κόσμο. Αυτό θα γίνει μια πραγματική γροθιά της δημοκρατίας ενάντια στην απολυταρχία από τον βάλτο», έγραψε στο Telegram ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelensky. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU), καλωσόρισε το κίνηση της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

«Η απόφαση είναι σωστή», είπε ο πρόεδρος του CDU στο πρακτορείο ειδήσεων DPA.

 Οι νομοθέτες του Κόμματος των Πρασίνων στην Bundestag, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, χαιρέτησαν επίσης την απόφαση.

«Η λεοπάρδαλη ελευθερώθηκε!» Η αντιπρόεδρος της Bundestag Katrin Goring-Eckardt έγραψε στο Twitter.

«Τώρα ελπίζουμε ότι μπορεί γρήγορα να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επίθεση και για την ελευθερία της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

Δεν έχουν παραδοθεί ακόμη βαρέα άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού στην Ουκρανία για μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει λάβει μόνο τανκς σοβιετικής κατασκευής που βρίσκονταν στον κατάλογο των χωρών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης.

Από τα 14 ευρωπαϊκά κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard, μόνο η Φινλανδία και η Πολωνία είχαν μέχρι στιγμής δηλώσει δημόσια την προθυμία τους να τα παραδώσουν στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί 14 άρματα μάχης Challenger

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 05:39

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.