ενημέρωση 7:33, 20 July, 2024

Σερί ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, ανησυχία για το κόστος της θέρμανσης

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας και την επάρκεια καυσίμων, ενόψει του χειμώνα. Νεες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης αναμένονται την επόμενη εβδομάδα ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τιμή στην οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Ολο και περισσότερα χρήματα για την ίδια απόσταση καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί στις καθημερινές τους μετακινήσεις, όπως μεταφέρει δημοσίευμα του ΕΡΤnews. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, προσθέτοντας ακόμα ένα βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει περίπου 700 χιλιόμετρα το μήνα, θα πρέπει να δώσει περίπου 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο για την ίδια απόσταση.

Στο Ηράκλειο έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ και οι τιμές είναι ακόμα πιο υψηλές στην περιφέρεια. Διεθνώς, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από 10% μέσα σε έναν μήνα. Βασικές αιτίες γι’ αυτό το νέο ράλι είναι η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι εκτιμήσεις για σημαντικές ελλείψεις έως 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα που σημαίνει και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές μαύρου χρυσού.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 08:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.