ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Σχεδόν ολοκληρώθηκε η αποδολαριοποίηση Ρωσίας-Κίνας – Αναπληρωτής Πρωθυπουργός

Το 95% του εμπορίου μεταξύ των χωρών διακανονίζεται πλέον στα εθνικά τους νομίσματα, σύμφωνα με τον Andrey Belousov © Getty Images / Martin Puddy

Τα δυτικά νομίσματα έχουν σχεδόν πλήρως καταργηθεί στο εμπόριο Ρωσίας-Κίνας, καθώς σχεδόν όλες οι πληρωμές μεταξύ των χωρών γίνονται πλέον σε ρούβλια και γιουάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ.

Μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιταχύνει τη χρήση των δικών τους νομισμάτων στο εμπόριο. Σύμφωνα με τον Belousov, το 95% όλων των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας πραγματοποιούνται πλέον είτε σε γιουάν είτε σε ρούβλια και δεδομένης της ταχείας επέκτασης του αμοιβαίου εμπορίου και συνεργασίας, αυτό το ποσοστό είναι πιθανό να αυξηθεί.

Μιλώντας σε συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Κίνας στο Πεκίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα ξεπεράσει τον στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος και μπορεί να φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Σημείωσε ότι η Κίνα είναι από καιρό μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας και ότι το εύρος των επενδυτικών ευκαιριών για τις δύο χώρες διευρύνεται.

«Ξεκινούνται νέα κοινά επενδυτικά έργα σε τομείς προτεραιότητας όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η εξόρυξη και οι χημικές βιομηχανίες αερίου, η γεωργία, τα logistics, ο τομέας πληροφορικής και άλλοι», είπε ο Belousov.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ωφεληθεί πολύ από την απόσυρση δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά, καθώς καλύπτουν ενεργά τα κενά και είναι πρόθυμες να επεκτείνουν περαιτέρω την παρουσία τους στη Ρωσία.

«Η απόσυρση δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία δημιούργησε τεράστιες ευκαιρίες για τους Κινέζους εταίρους να συμμετάσχουν στις ρωσικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, πετροχημικών και αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς και εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, προϊόντων γυαλιού και δομικών υλικών», δήλωσε ο Belousov.

Η Ρωσία προμηθεύει σε μεγάλο βαθμό την Κίνα με ενεργειακά προϊόντα, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και διυλισμένα προϊόντα, αγροδιατροφικά και βιομηχανικά προϊόντα. Η Κίνα εξάγει σχεδόν όλα τα είδη αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, εξοπλισμού, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών ειδών, προϊόντων μηχανικής, επίπλων, παιχνιδιών, υφασμάτων, ρούχων και υποδημάτων.

Πηγή:  RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 05:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.