ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Η NASA συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για ατομικά διαστημόπλοια

Η DARPA θα συνεργαστεί με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για την ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου σκάφους στον Άρη

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβιώνει μια συνεργασία της δεκαετίας του 1960 με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA), με στόχο την ανάπτυξη ενός πυρηνικού διαστημόπλοιου για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη.

«Η NASA θα συνεργαστεί με τον μακροπρόθεσμο εταίρο μας, την DARPA, για την ανάπτυξη και επίδειξη προηγμένης τεχνολογίας πυρηνικής θερμικής πρόωσης το συντομότερο το 2027», δήλωσε ο διαχειριστής Bill Nelson, προσθέτοντας ότι οι δύο υπηρεσίες θα «ανάψουν το μέλλον, μαζί».

Ενώ η Διεύθυνση Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA (STMD) θα είναι υπεύθυνη για την «τεχνική ανάπτυξη για τον πυρηνικό θερμικό κινητήρα», ο ερευνητικός κλάδος του Πενταγώνου θα είναι ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη του αντιδραστήρα και του κινητήρα. Το μελλοντικό σκάφος ονομάστηκε Πύραυλος Επίδειξης για Επιχειρήσεις Agile Cislunar ή DRACO.

Η NASA και η DARPA ελπίζουν να έχουν μια «επίδειξη στο διάστημα» του διαστημόπλοιου και του κινητήρα «ήδη το 2027».

Η διευθύντρια της DARPA, Στέφανι Τόμπκινς, σημείωσε ότι οι δύο υπηρεσίες έχουν μια «μακρά ιστορία γόνιμης συνεργασίας», από τον πύραυλο Saturn V που χρησιμοποιήθηκε από το πρόγραμμα φεγγαριών Apollo της δεκαετίας του 1960 μέχρι τον ανεφοδιασμό με καύσιμα μέσω δορυφόρου στη σύγχρονη εποχή.

Το πρόγραμμα DRACO θα επιτρέψει «άλμα προόδους στη διαστημική τεχνολογία» σε έναν τομέα που είναι «κρίσιμος για το σύγχρονο εμπόριο, την επιστημονική ανακάλυψη και την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Tompkins.

Μια πυρηνική θερμική μηχανή θα χρησιμοποιούσε έναν αντιδραστήρα σχάσης για να θερμάνει ένα υγρό προωθητικό, σε μια διαδικασία «τρεις ή περισσότερες φορές πιο αποτελεσματική από τη συμβατική χημική πρόωση», σύμφωνα με τη NASA. Ενώ έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία φορά που η NASA προσπάθησε να αναπτύξει έναν τέτοιο κινητήρα, «τα πρόσφατα αεροδιαστημικά υλικά και οι εξελίξεις της μηχανικής επιτρέπουν μια νέα εποχή για τη διαστημική πυρηνική τεχνολογία», δήλωσε ο συνεργάτης του STMD, Jim Reuter.

Το Project Orion, μια κοινοπραξία μεταξύ της NASA και της DARPA τη δεκαετία του 1960, οραματίστηκε ένα διαστημόπλοιο που τροφοδοτείται από κατευθυνόμενες εκρήξεις βομβών σχάσης. Για να λάβει στρατιωτική χρηματοδότηση, το έργο προσπάθησε επίσης να αναπτύξει ένα «διαστημικό θωρηκτό», μια τροχιακή πλατφόρμα για πυρηνικούς πυραύλους, για το Πεντάγωνο.

Ο Orion εγκαταλείφθηκε τόσο για πρακτικούς όσο και για νομικούς λόγους. Η συνθήκη μερικής απαγόρευσης δοκιμών του 1963 απαγόρευε τη δοκιμή ατομικών όπλων στο διάστημα, ενώ η συνθήκη του 1967 για το διάστημα απαγόρευσε την ανάπτυξη οποιωνδήποτε όπλων μαζικής καταστροφής στην τροχιά της γης και πέρα ​​από αυτήν.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 05:44

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.